Od 4. do 8. travnja 2022. godine u kongresnoj dvorani Minerve, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice održani su 14. Dani hrvatskog kulinarstva.
Ova dobro poznata manifestacija bila je namijenjena kuharima i slastičarima iz cijele Hrvatske i šire koji se razlikuju po mjestu zaposlenja, tehnikama pripreme hrane i godinama iskustva, no povezuje ih ono najbitnije, ljubav prema kuhanju i kreiranju jela. Natjecanjem u brojnim kategorijama i potkategorijama svi su dobili jednaku priliku u predstavljanju svojih ambicija i kreativnosti.
Glavni sadržaji ovogodišnjeg izdanja bili su 9. Državno prvenstvo slastičara, 14. Državno prvenstvo kuhara, Bocuse d’Or-Croatia 2022 te 12. natjecanje učenika Kamelija kup.
Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel osvojio je prvo mjesto u ukupnom poretku kuharskog djela natjecanja i tako postao novi Kuharski prvak države, viceprvak je Antonio Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza dok je broncu osvojio Tomislav Greganić iz zagrebačkog hotela Westin. Nastupom u tri kategorije koje su obuhvatile 14 različitih vrsta jela mlade nade hrvatskog kulinarstva pokazale su širok spektar kulinarskog znanja, vještina i kreativnosti i to sve pod dodatnim pritiskom navijača iz publike.
Novi hrvatski predstavnik na prestižnom natjecanju Bocuse d’Or Europe bit će Tomislav Karamarko, koji je u vrlo napetom cjelodnevnom natjecanju kreirao jela dostojna svjetskog gastronomskog vrha. Nijanse su odlučile između njega i protukandidata Brune Vokala u kreacijama na temu tune i fazana. Njihove radove su uz članove sekcije kulinarskih suca HKS-a vrednovali i mentori oba tima, Josip Vrsaljko i Rudolf Štefan uz međunarodna pojačanja Almu Rekič, Ljubicu Komlenić i Gianlucu Tomasia.
Dio bogatog programa manifestacije bile su i brojne besplatne kulinarske radionice, edukacije i degustacije koje su vodili renomirani kuhari iz Hrvatske i drugih zemalja, između ostalog, Grčke, Italije i Slovenije.
Posebna atrakcija posjetiteljima manifestacije i ove je godine bila prilika za degustiranje torti nastalih u sklopu slastičarskih natjecanja, što je i ovoga puta bilo vrlo posjećeno.